Van Koesveld Financiele Specialisten
Sinds 1984, klantwaardering 9+

Menu
Uitleg aanvullende passagiersverzekeringen bij auto en motor
 
Waarom is een auto-inzittende-verzekering verstandig?
Omdat u altijd aansprakelijk bent voor uw passagiers

Wat is het verschil tussen een ongevallen- en een schadeverzekering inzittenden?

Als je een ongeval krijgt of veroorzaakt terwijl er passagiers in je auto zitten, wil je wel dat je passagiers goed verzekerd zijn. Veel automobilisten sluiten daarom een inzittendenverzekering af bij hun autoverzekering. Je hebt hierbij de keuze uit twee varianten: een ongevallen inzittendenverzekering (OIV) en een schadeverzekering inzittenden (SVI).

Verschil SVI en OIV – Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallen inzittendenverzekering (OIV) is een sommenverzekering. Deze verzekering keert een vast bedrag uit als jij of je passagiers overlijden of blijvend invalide raken bij een ongeval. Of jij of de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval maakt daarbij niet uit. Daarom keert de OIV na een ongeval direct uit en hoef je niet eerst te wachten tot de schuldvraag is beantwoord, wat soms maanden duurt. Het bedrag dat de OIV uitkeert, verschilt per verzekeraar en varieert tussen de 10.000 en 20.000 euro bij overlijden. Bij blijvende invaliditeit ligt de uitkering tussen de 20.000 en 50.000 euro.

Verschil SVI en OIV – Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden (SVI) is, zoals de naam al zegt, een schadeverzekering. Je krijgt bij schade niet een vast bedrag uitgekeerd, maar de verzekering vergoedt de daadwerkelijk schade van jou en je inzittenden. De verzekeraar vergoedt zowel letselschade als materiële schade. Ook wordt schade vergoedt aan spullen die je met de auto vervoerde tijdens het ongeval. De dekking (het uit te keren bedrag) ligt hier een stuk hoger, namelijk rond de 1 miljoen euro. Naast letselschade wordt ook zaakschade vergoed. Ook bij de SVI speelt de schuldvraag geen rol.

Hetzelfde geldt voor een motor

Is een passagiersverzekering verstandig bij een motor?
Ja, omdat u altijd aansprakelijk bent voor uw passagier.

Ongevallen opzittende verzekering

De ongevallen opzittende verzekering binnen de motorverzekering kennen we ook wel als OOV. Dit is een verzekering die een vooraf bepaald bedrag uit zal keren op het moment dat er sprake is van overlijden van een opzittende of bij een ongeval met een blijvende invaliditeit. Uiteraard dient dit het gevolg te zijn van een ongeval met de verzekerde motor. De verzekeraar kijkt bij de uitkering niet naar de daadwerkelijke schade, waardoor de uitkering te hoog of te laag uit kan vallen. In veel van de gevallen zal men een bedrag tussen de €5.000 – €15.000 uitkeren bij overlijden, of €10.000 – €35.000 bij blijvende invaliditeit.

Schadeverzekering opzittende (SVO)

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een SVO af te sluiten, de schadeverzekering opzittende. In tegenstelling tot de OOV is dit een dekking die wel kijkt naar de schade. De motorverzekeraar verzorgt een uitkering die wordt vaststelt op basis van een eventuele inkomstenderving, huishoudelijke hulp, medische kosten, smartengeld, uitvaartkosten en bijvoorbeeld de vervoerskosten. Het verzekerde bedrag is over het algemeen een stuk hoger dan bij de OOV. Bovendien zal de verzekeraar uitkeren, onafhankelijk van de schuldvraag met betrekking tot een ongeval. De dekking van de SVO vertoont overlap met zowel de reguliere WA verzekering die u voor uw motor afsluit en de zorgverzekering van de opzittende. Ga goed na in hoeverre de SVO een toegevoegde waarde is.

Nut van ongevallen opzittende verzekering

Bent u als bestuurder zelf schuldig aan een ongeval, of valt er geen schuldige aan te wijzen? Dan zal de WA verzekering niet uitkeren en worden kosten van een uitvaart of blijvend letsel niet gedekt door de zorgverzekering. Daarnaast kunt u te maken krijgen met een tegenpartij die de schuldvraag bestrijdt. In dat geval zorgt de schadeverzekering opzittende ervoor dat er een uitkering plaats zal vinden.

 

Barnseweg 114 - 3771 RP - Barneveld - www.koesveld.nl -  Tel. 0342-424242 - info@koesveld.nl - Twitter - Linkedin - Blog