Van Koesveld Financiële Specialisten
Sinds 1984, klantwaardering 9+
 

Menu
Familiehypotheek, diverse mogelijkheden om toch een huis te kunnen kopen


Schenking
Het is ideaal als je ouders jou geld willen schenken. Ouders mogen eenmalig belastingvrij een grote schenking doen.  Er geldt in 2024 eenmalig verruimde schenkingsvrijstelling van € 31.813 bij eigen kinderen tot 40 jarige leeftijd, als je de schenking gebruikt voor de koop van je woning, of voor de verbetering of onderhoud ervan. Ook mag dit geld worden gebruikt voor de aflossing van de eigen woning- of restschuld.

Een kleiner bedrag schenken mag tot € 6.633 belastingvrij bij elke leeftijd. Deze schenking mag alleen niet in hetzelfde kalenderjaar als eerstgenoemde schenking worden gedaan. Mochten jouw ouders je meer willen schenken, dan mag dat natuurlijk. Je moet daar dan wel schenkbelasting over betalen. Ieder ander mag je € 2.658 belastingvrij schenken
.

Garant staan

Het is ook mogelijk dat ouders geld lenen voor de aanschaf van je nieuwe koopwoning. Dit is een onderhandse lening die niet notarieel vastgelegd hoeft te worden. Het is natuurlijk wel aan te raden om onderling duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een contract, om discussies of problemen te voorkomen. Ook moet de lening bij de Belastingdienst geregistreerd worden. Net als bij de bank, moet je rente betalen over de lening van je ouders. Deze rente kun je onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekken.

Geld
rondje
Wanneer je geld leent van je ouders, is het slim om je eens te verdiepen in het zogenaamde kasrondje. Je leent dan geld van je ouders voor de aankoop van een huis, betaalt ze daar jaarlijks rente over en trekt deze hypotheekrente af. Je ouders schenken jou vervolgens in hetzelfde jaar een bedrag dat gelijk of lager is dan de rentelast en valt binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. De rentebetaling en de schenking moeten los van elkaar staan, anders stelt de fiscus dat de rentelast niet op jou drukt en vervalt het fiscale voordeel van renteaftrek. Het kasrondje is een slimmigheidje en ook helemaal legaal.

Geen hogere hypotheek
Een lening van je ouders betekent trouwens geen hogere maximale hypotheek van de bank. De bank trekt namelijk het bedrag dat je van je ouders leent, van de maximale hypotheek af. Dat is op zich logisch, want het terugbetalen van de lening aan je ouders gaat je ook maandelijks geld kosten.

Ouders kopen, jij huurt
Van deze constructie heb je misschien al eens gehoord: ouders kopen een huis om het vervolgens te verhuren aan hun kind. Omdat je vader en moeder er niet daadwerkelijk zelf wonen, valt dit huis en de eventuele hypotheek die zij hebben afgesloten in box 3. Het is immers hun 'tweede huis'. Hierdoor mogen je ouders de hypotheekrente niet aftrekken en dat is minder gunstig voor ze. Daarnaast moeten ze vermogensrendementsheffing betalen. De huurinkomsten hoeven overigens niet te worden opgegeven voor de belasting in box 3.

Gezamenlijke koop
Een optie die bij uitzondering wel eens voorkomt, is gezamenlijke koop van het huis. Jij en je ouders zijn dan gezamenlijk eigenaar en bezitten ieder 50% van de woning. Dit is wederom niet zo gunstig voor je ouders, om dezelfde reden als wanneer zij kopen en jij huurt. Je ouders wonen er niet zelf, waardoor hun deel van het huis in box 3 valt en zij geen hypotheekrente mogen aftrekken. Weer komt er dan vermogensrendementsheffing bij kijken. Jouw deel van het huis valt wel in box 1, dus jij mag de hypotheekrente gewoon aftrekken.

Overwaarde als onderpand

Je ouders kunnen de overwaarde van hun eigen woning gebruiken als onderpand voor een deel van jouw hypotheek. Dit is echter niet zo’n aantrekkelijke optie, want jouw gulle ouders kunnen hun eigen huis kwijtraken als jij de financiële lasten niet meer kan betalen. Een behoorlijk dramatisch scenario. Daarnaast heeft het belastingtechnisch heel wat voeten in de aarde voor deze constructie tot stand komt, waardoor het slechts bij hoge uitzondering voorkomt.

Advies is maatwerk
Jouw ouders kunnen je dus op verschillende manieren financieel helpen met de koop van een huis. Aan sommige opties kleven wel wat haken en ogen. Wij kunnen jullie helpen met het maken van de beste keuze. Bij Van Koesveld Hypotheken is een gratis en vrijblijvende belafspraak zo gemaakt. Wie weet is het door jou gespotte droomhuis dan binnenkort daadwerkelijk van jou! Bel gerust.
 


Barnseweg 114 - 3771 RP - Barneveld
T. 0342-424242  M. 06-2908 2610 info@koesveld.nl